Posted On decembrie 20, 2017 By In Tehnologie, Uncategorized With 305 Views

REPORTAJ Silicon Dream. Din Cluj în San Francisco, pe urmele visului american IT

Sunt George Roth și trăiesc în Silicon Valley, USA.

Am venit în 91, din Cluj, după revoluție, să scap de frică. Asta a făcut comunismul, a instaurat frica. Nu-mi doream să plec niciodată din România, dar iată-mă aici, după 28 de ani.

Am vândut jucării pe stradă în Los Angeles, am lucrat cu ziua la o benzinărie pentru câțiva dolari.

George Roth e unul dintre românii din San Francisco. Acum deține o companie de software și lucrează în cel mai mare centru tehnologic din lume, Silicon Valley.

E clujean născut în Cluj-Napoca. Taică-său, un evreu din Arad, iar mama o unguroaică artistă la Operă, Eva Laszlo. El introvertit, ea mai libertină. El cu matematica, ea cu științele umaniste. Bătrânul Roth își pierduse în război toată familia.

Familia din partea mamei nici n-a cunoscut-o deloc.

“Tatăl meu locuia la Arad în perioada războiului. Acolo,  în 1943 au fost puși evreii să poarte steaua galbenă. O am și acum într-una din cutiile lui. Au fost duși în lagăre de muncă la Șiria, unde săpau tranșee anti tanc împotriva tancurilor rusesti. Când au intrat trupele maghiare în Arad, mama l-a ascuns pe tata în pivniță și l-a ținut trei zile acolo, după niște lemne. Trupele maghiare îi luau pe evrei și îi trimiteau în lagăre.  Tata îmi spunea întotdeauna că el a scapat de Holocaust din cauză că era în România. Mi-a povestit de câteva ori și de pogromul din București și din Moldova. Familia lui tata trăia în majoritate în Pancevo, pe teritoriul Serbiei de astăzi. Majoritatea au fost extreminati de trupele germane și pro fasciste sârbești, unii au fost împușcați într-o pădure, alții au ajuns în lagăre, unde și-au găsit sfârșitul. Știam istoria everilor din Cluj de la prietenele bunicii mele, care aproape toate aveau un număr tatuat pe braț. La școală aveam colegi care aveau părinți cu numere pe braț, dar nu povesteau deloc de holocaust.”

About

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *