Posted On mai 25, 2018 By In Dezvoltare With 423 Views

Alba Iulia, orașul care a luat cei mai mulți bani europeni

Potrivit unui studiu realizat de UrbanizeHub, care estimează că în Alba Iulia au intrat, în perioada 2007-2016, 815 euro pentru fiecare locuitor, de aproape 20 de ori mai mult decât codașul topului, orașul Călărași.

Datele oferite de municipalitate sunt și mai impresionante. „Alba Iulia este orașul care a luat cei mai mulți bani europeni dintre toate localitățile din România. Peste 3.000 de euro pentru fiecare locuitor, față de 1.000 de euro media în restul României. Am luat de la Uniunea Europeană 200 de milioane de euro, cât șapte-opt bugete locale, doar pentru Alba Iulia, nu pentru restul județului”, spune primarul Mircea Hava, citat de euractiv.ro.

Primăria a cheltuit peste 200 de milioane de euro din fonduri europene în mai puțin de un deceniu de apartenență la blocul comunitar. Mai mult de o treime din această sumă a fost utilizată în peste 20 de proiecte legate de refacerea cetății și valorificarea turistică a acesteia, restul finanț[rii europene a mers către construcția de drumuri, piste de biciclete, refacerea spațiilor verzi sau crearea de obiective de agrement.

Cetatea refăcută din Alba Iulia a devenit o importantă atracție turistică, dar investițiile în infrastructură au avut efecte la fel de spectaculoase. De la o populație de circa 60.000 de locuitori în anii 2000, Alba Iulia a ajuns la 74.000 de locuitori în 2017, numărul unităților de cazare a crescut, pentru a ține pasul cu afluxul de turiști, iar interesul studenților străini pentru a studia la Universitatea „1 Decembrie 1918” este, de asemenea, în creștere.

 

 

Sursa foto: jurnalul.ro

Tags : , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *