Posted On mai 25, 2018 By In Social With 556 Views

Românii care lucrează în străinătate ar putea veni acasă pe banii statului ca să-și vadă copiii

Deputatul Carmen Hărău este inițiatoarea unui proiect de lege depus la Senat în care propune ca părinții care lucrează în străinătate să vină trimestrial acasă, pe banii statului, pentru a-și vedea copiii.

Potrivit propunerii legislative, statul român ar urma să asigure, pentru un singur părinte care are copiii în țară, decontarea cheltuielilor cu transportul, dus-întors, trimestrial, din localitatea unde este plecat la muncă în străinătate până la localitatea de domiciliu, din țară. Transportul se va plăti de la bugetul de stat, prin bugetul unității administrativ-teritoriale de domiciliu, fără a putea depăși cuantumul a jumătate din salariul de bază minim pe țară garantat în plată, din acel an.

Decontarea cheltuielilor cu transportul, dus-întors, se va face la casieria unității administrativ-teritoriale de domiciliu, în maximum trei zile calendaristice de la depunerea documentelor justificative, direct către părintele-solicitant sau către un împuternicit al acestuia, pe baza unei procuri date în fața secretarului unității administrativ teritoriale, în prezența ambelor persoane.

Potrivit statisticilor prezentate de parlamentarul în cauză, în România avem, în acest moment, 97.645 de copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate. Datele au fost obținute de la Ministerul Muncii și Justiției sociale. Dealtfel aproape 4 milioane de români muncesc în diaspora, potrivit cifrelor neoficiale. Cifrele Organizației Națiunilor Unite (ONU) arată că România are a doua rată a migrației după Siria, o țară măcinată de un război civil în ultimii șapte ani.

Tags : , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *