Posted On iunie 18, 2018 By In Cultură With 466 Views

Waterloo. Ultima mare bătălie a secolului XIX! Cum se schimbă Europa?

Pe 18 iunie 1815, acum 203 ani, trei armate au luptat la Waterloo sub comanda a trei generali foarte diferiți: ducele de Wellington, mareșalul Blucher și împăratul Napoleon Bonaparte. 

La Waterloo, pe 18 iunie 1815, armata lui Napoleon Bonaparte era formată dintr-un număr destul de mare de veterani, o cavalerie bună și un contingent mare de artilerie. Era o armată omogenă și beneficia de comanda unui singur om care avea un singur obiectiv:victoria.

În schimb, armata ducelui de Wellington era formată din germani (cel mai mare contingent), belgieni, olandezi și englezi. Veteranii erau puțini la număr (dintre care majoritatea erau germani și englezi) și încercau să țină la un loc această armată mixtă și nestatornică, din care făceau parte chiar oameni care luptaseră pentru Napoleon cu un an înainte. Prusacii Mareșalului Blücher proveneau în mare parte din provincii germane, dar în unele unități existau și soldați de origine poloneză. Un număr semnificativ din oamenii săi proveneau din provinciile de pe Rin achiziționate recent, regiuni care fuseseră sub control francez în ultimele două decenii.

Ziua de 18 iunie a început destul de bine pentru Napoleon. Se părea că situația îi era favorabilă. Wellington nu-și concentrase toată armata la Waterloo pentru confruntarea cu Napoleon. În plus, cel puțin jumătate din armata sa era formată din soldați mult mai puțin experimentați decât soldații lui Napoleon. Prusacii erau la kilometri depărtare și din cauza drumurilor noroioase nu puteau ajunge la fața locului prea repede. Însă prusacii și-au revenit după înfrângerea suferită cu două zile înainte, iar intervenția lor avea să întoarcă balanța în favoarea Coaliției. În plus, în această ultimă bătălie, strategia lui Wellington s-a dovedit a fi mai bună decât cea a lui Napoleon.

Bătălia de la Waterloo nu a fost prima bătălie pierdută de împăratul francez, însă s-a dovedit a fi bătălia crucială care a decis soarta lui Bonaparte și a imperiului său. Astfel, prin bătălia din 18 iunie 1815 se pune capăt seriei de războaie revoluționare și napoleoniene care cuprinseseră Europa în urmă cu mai bine de două decenii;în același timp, ea reprezintă sfârșitul primului Imperiu Francez și al carierei lui Napoleon. De asemenea, deși învingătorii nu aveau cum să știe acest lucru la momentul respectiv, bătălia pe care tocmai o câștigaseră avea să fie ultima mare bătălie a secolului al XIX-lea, după ea instaurându-se pacea europeană generală care avea să dureze (cu excepția războaielor locale, din Europa de Est) până la izbucnirea Primului Război Mondial.

 

 

Sursa: historia.ro

Tags : , , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *