Posted On iunie 20, 2018 By In Dezvoltare With 615 Views

Proiect: studenții și elevii vor fi scutiți de impozitul pe venit și plata la CAS dacă lucrează în turism

Un proiect legislativ inițiat la Senat vizează ca elevii și studenții din orice formă de învățământ, cu vârsta de până la 26 de ani, să fie scutiți de plata impozitului pe venit și a contribuției de asigurări sociale (CAS) dacă lucrează în turism, chiar și pe perioade mai mici de 12 luni.

Inițiatorii consideră că astfel se realizează mai multe obiective: deficitul forței de muncă din acest domeniu poate fi mai scăzut, mobilitatea acestor ocupații ar fi una reală și eficientă, iar elevii și studenții care ar alege să lucreze pe litoral în timpul vacanțelor ar fi atrași de venituri mai mari cu care și-ar putea plăti școlarizarea și nu ar mai abandona cursurile ca să poată lucra, așa cum se întâmplă frecvent acum.

Potrivit datelor oficiale citate în expunerea de motive a proiectului, în acest domeniu, contribuția totală a forței de muncă a fost de 529.000 locuri de muncă ocupate și 45.1 mld lei la formarea PIB (5,3% din PIB total). Hotelierii au anunțat, în ultimele săptămâni, că vara aceasta se confruntă cu o criză mai mare a locurilor de muncă, 99% dintre restaurante și hoteluri având un deficit de 50% din personal.

 Proiectul prevede completarea a două articole din Codul fiscal, cel referitor la categoriile scutite de la plata impozitului pe venit și cel privitor la exceptarea de la plata CAS.
Sursa: ziarulunirea.ro

Tags : , , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *